torsdag, februari 5

Byta! Nu!

Får man byta Barnavårdcentral?
Jag är sjukt less på att BVC behandlar mig som en idiot. Vad FAN vill de HÖRA egentligen? Man följer deras råd, och de antyder hela tiden att man gör fel. Jag satt mig igenom en timme igår med en ny kärring som vikarierade för min andra idiotkärring, och hon påpekade att jag bör gå på öppna förskolan (motivering: "ALLA ANDRA MAMMOR gör ju det") Observera könsaspekten. alla MAMMOR gör det tydligen, men inte papporna, för de har tydligen bättre ställen att vara på (?). Detta eftersom "det kan vara kul för alex att få lära sig sjunga och klappa och lära sig lite barnsånger, som bä bä vita lamm tillexempel" (Ja, hon SA SÅ!)

URSÄKTA MIG! Men hon hade inte ens FRÅGAT om jag sjunger med alex. Om hon hade frågat så hade hon fått reda på att jag kommer från en jävla musikfamilj! Min ena syster går på internat för sång och dans och musikal, vi har musikproducenter i släkten, jag har spelat i flera band, pappa spelar gitarr och jag har hur mycket musik som helst hemma. Jag SJUNGER HELA TIDEN med alex, även sånt han inte vill höra! Hon ANTAR bara att jag inte sjunger med alex eftersom hon utgår från att jag är HJÄRNDÖD! (Eller, hon utgår snarare från min bakgrund).Trots att mitt talspråk vittnar om en ganska god verbal förmåga, trots att jag ständigt bevisar mig för dem, så kan de inte låta bli att dra alla över en kam, pika mig och sen ANTYDA att jag inte kan en så jävla enkel låt som BÄ BÄ VITA JÄVLA LAMM! Dessutom pratar hon till mig som jag är ett BARN! Hon sätter huvudet på sned och förklarar för mig att jag ska gå på öppna förskolan med alex eftersom "alla andra mammor" gör det och har ett tonfall som jag vore fem!

BVC har ringt till soc två gånger och anmält sin "oro" för mig. Inte för att Alex påvisar någon form av lidande (tvärtom, han är ett A-barn), inte för att man misstänker att jag missköter honom (alla tester som gjorts på oss visar att vi har en fantastisk relation) och inte för att jag sagt något oroande i stil med att jag gillar barnaga (vilket jag avskyr av hela mitt hjärta och folk som slår sina barn borde bli kastrerade). Utan för att hon försökt nå mig på telefon två gånger och jag inte svarat!
BVC är medvetna om att jag har en assistent från soc som kommer till mig en gång i veckan, att jag har bostöd två ggr / vecka, beroendemottagningen 3 ggr/vecka och utöver det dessutom terapisamtal 1 gång i veckan, träff med diverse myndigheter och läkarsamtal. De är medvetna om hur mycket kontroll vi har på oss och hur mycket insyn myndigheterna har, men de ringer soc och meddelar sin ORO för två telefonsamtal de inte lyckas nå mig på när de istället kan ringa mitt bostöd, (ja, de har alla nummer, de har även träffat bostödet ifråga) och kolla av med henne. Helt ärligt, det här är alltså vad klåparna på Huddinge Specialistmödravård ställde till med när de "anmälde oro" för socialtjänsten innan alex var född. Som straff för att jag sa ifrån och vägrade sitta i terapisamtal med en kvinna som talade om för mig att det är en stor sorg att föda barn och att jag inte skulle läsa så mycket om min graviditet och fostrets utveckling /barns utveckling på egen hand (motivering till detta saknas. Även flera andra patienter de hade råkade ut för det här, jag har haft kontakt med flera). Det är straffet de gav mig för att jag ifrågasatte deras så kallade "specialistmetoder". De baktalade mig för BVC och talade säkert om för dem vilken hemsk mor jag skulle bli, så nu är de hispiga som tusan och särbehandlar mig. Huddinge specialistmödravård, ni är inkompetenta, nedlåtande, felbehandlande och framförallt så förstör ni för människor när ni påstår att ni hjälper. Ni har bara gjort det svårare för mig och Alex. Till och med efter min graviditet spökar ni för mig. Ni gillar inte när man ifrågasätter era metoder och attityd, eller hur? Så det är så här ni gjorde för att visa mig vem som bestämmer. Byråkratiskt bullshit. (Jag har ju avslutat kontakten med dem när alex föddes. Jag ombads komma på efterkontroll 8 veckor efter att alex föddes men jag avbokade det, gick inte dit trots att de ringde och tjatade om den där viktiga efterkontrollen och sen tog jag kontakt med min egen gynekolog istället som gjorde det på fem minuter. Jag berättade naturligtvis för gyn varför jag inte ville göra den på Huddinge. När man suttit och fått höra vilken värdelös mamma man kommer att bli från vårdpersonal som påstår att de är där för att HJÄLPA en och när man suttit i bråk med samma personer som suttit i halvcirklar kring en och talat om för en att man ska få föda sitt barn på landet om man missar ett av deras terapimöten, då är man inte sugen på att de ska få rota mellan ens ben igen. Verkligen inte!)

Men vet ni vad? Jag tolererar inte det här. Jag kanske är känslig, men jag har ONT I MAGEN före och efter varje jävla möte med BVC och jag går därifrån och känner mig som en dålig mamma, för allt jag gör är fel. De har kritiserat att jag sover med mitt eget barn och tjatar på mig om precis allting. Saker som de inte har med att göra! Jag har aldrig hört talas om en mamma som får så mycket kontroll och som får sådana märkliga frågor från dem. Först var Alex underviktig och följde inte kurvan, och vid gårdagens besök sade man mig att minska på vällingen så att alex inte blir tjock!

Jag skiter i om det är min ADHD, min bakgrund, min känslighet eller whatever. Jag tänker inte bli behandlad som om jag är dum i huvudet. Jag ska byta BVC och det första jag ska göra är att tala om för de nya varför jag bytte och vad jag förväntar mig av DEM. För det är faktiskt en tjänst TILL FÖR OSS. VI är inte till för DEM. Jag tar gärna emot råd men de ska ges på rätt sätt. Och när man ringer och soc-anmäler bara för att vi är sjukanmälda och har kräksjukan i 2 veckor, då får det vara nog. (Observera att min ordinarie var hemma för just kräksjukan igår. Jag kanske ska ringa soc på henne? Det är ju konstigt att hon inte själv hörde av sig när hon ligger och kräks! Det förväntar man sig väl?)

Jag ska byta. Någon med erfarenhet? Hur går det till?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Byt BVC på en gång, det har man rätt till.

Kram

Agnes

Anonym sa...

Loo:

Har ingen erfarenhet utav dom myndigheter inlägget handlar om men ett generellt råd både till dej å och andra som vill slippa ett skattefinansierat överförmynderi är att söka er till den privata vården i framtiden. Det behöver inte vara dyrare, en hel del privata kliniker (däri inkluderat vissa tandvårdskliniker) har bidrag från landsting och avgiften blir i dessa fall inte mycket dyrare än i den offentliga vården. Är det så stor skillnad på bemötande och kvalitet i offentlig vård kontra privat? I många fall är det avgrundsstor (emfas) skillnad.

Loo sa...

Anonym> Jag känner inte till några privata BVC. BVC är statligt och helt gratis. Jag tror att en privat motsvarighet kostar en jävla massa pengar.

agnes > Tack! :)

Therese sa...

Jag tycker absolut du ska byta, även om jag tror att du kommer känna ungefär samma saker med nästa BVC.
Jag anser att deras uppgift är att se om Alex mår bra och utvecklas normalt.
Och andra goda råd kanske du ska ta med en nypa salt.
Besöken på Bvc blir ju färre och färre ju äldre barnet blir.

Känslan du känner om deras antagande hit och dit måste du ta ur dig själv. Den kommer att äta upp dig.

Lovi sa...

byt byt byt.. vadå inte sova med sitt barn! på bb förespråkar dom juh för fan att man ska sova med dom för närhet och värme.

vilka jävla idioter!

stå på dig och byt, så där ska ingen behöva behandlas!

Och det här med öppna förskolan. ALLA är på mig om det också.. jag tycker inte att det är speciellt kul att sitta i en jävla ring och sjunga sånger som jag likaväl kan sjunga i mitt vardagsrum. Jättebra att möjligheten finns för dom som vill men man blir så påtvingad av all möjlig skit idag. Sen när man frågar om dom själva gick dit så tiger dom. gaah

Loo sa...

Therese> Jo, men det är just det jag försöker att motverka. Jag ska inte behöva bli behandlad som en idiot och jag måste säga ifrån tydligare från början.

Lovi > De har tjatat på mig i flera månader att jag ska "lära alex att sova själv" för att det inte är bra att han sover hos mig. Men VI mår bra av det! VI vill ju ha det så! Jag vill ha min älskling nära mig och det är ju för fan inte deras business. Men ändå! Tack för stödet! :D

Icka sa...

Jag måste bara få kommentera att BVC inte rekommenderar samsovning. Mycket underligt!

Vi samsover fortfarande, min prins är 9 månader och jag frågade min BVCsköterska och hon sa att så länge barnet själv vill och man själv vill så är det absolut inga problem.
Samsovning är ett av de bästa sätten att få ett tryggt, lugnt och harmonsikt barn!

Jag går inte heller på "Öppnis". Mest för att där jag bor finns bara kristna ställen och det tänker jag absolut inte utsätta ungen min för.....
Nej, vi dansar, sjunger och leker här hemma istället!
Då får han dessutom en bredare "repertoar".

Det är skönt att det finns fler som inte hoppar på tåget med alla jävla aktiviteter man "ska" göra.
Vi vill välja själva hur vi spenderar dagarna. Han kommer få nog med inrutad tid i sitt liv. Hans första tid ska få vara oinrutad och kärleksfull.

Tack som vanligt för en mycket läsvärd och tankvärd blog.

Anonym sa...

Byt BVC det borde vara lika lätt som vårdcentral och det är bara och fylla i ett papper har jag för mej.
Sen anmäler du den gamla till HNSA

Åsa sa...

Jag, Ed och Cassandra har ALLTID sovit ihop och hon lever häpnadsväckande nog fortfarande, hehe. Hon är snart 14 månader och vi planerar att ha henne i vår säng ganska länge till då hon verkar trygg och nöjd.

BVC kan ta sig i brasan, har också negativa erfarenheter av mitt förra BVC. Har bytt nu då vi flyttat *hejdå fittskallar*