onsdag, januari 21

Drogdebatt

Jag har just kollat på fyrans debattprogram där man diskuterat narkotikafrågan i Sverige. Olika representanter, bland annat en känd drogdebattör, en från polisens krogkommission, en stjärnkåt journalist och en kulturminister från KDS som inte fattar ett jävla skit. Och så en bandad intervju med Sanna Bråding på det där hon sitter och berättar att alla gör det. Herregud. Det absolut bästa var vad göteborgaren (missade hans namn, men han är kommentator i studion) sa på slutet: "Faktum är att folk mår pissdåligt i det här jävla landet och fattar man inte det hjälper inga nollvisioner".

Det Sanna säger är helt sant. Drogbruket är utbrett i samhället. Målare och stjärnor gör det, och precis som polisen säger så går det en sabla inflation i det där ordet "Stureplan". Stureplan är bara en så liten del av det. Ni skulle bara veta hur många av era vänner som knarkar. Ni skulle bli så förvånade.
Jag har knarkat på stadens klubbar och krogar i nästan nio års tid och det ÄR accepterat. Överallt. Många gör det, många fler än du som icke-knarkare ser. Vi har våra metoder, vårt sätt att täcka över det. Du ser oss knappt. Och varför gör vi det? Människor är människor. Finns det upplevelser, något som maxar stämningen, något som ger en extra kick, förhöjer kvällen, även om det innebär helvete dagen efter, så gör man det. För unga människor idag lever för dagen. Världen är på väg mot sin undergång med allt jävla krigande, verkligheten står en upp i halsen och det handlar om att få komma bort, få UPPLEVA. Det är inte svårare än så. Och precis som man poängterar i programmet så är det vi som har beroendesjukdomen som ryker dit på det och som så småningom kommer i ett stadium av våra bruk där man kan kalla det missbruk. Polisen gör insats på insats och regeringen sysslar med en vision de kallar för narkotikafritt samhälle. Herregud.. så här är det. Människor har drogat sig sedan begynnelsen. Även om du inte kan förstå det, även om DU inte kan se det ur vår synvinkel så är det så, att det finns en viss typ av nyfikenhet i oss människor som man inte kan lagstifta bort. Man kan inte bara sikta mot ett samhälle där ingen någonsin testar droger. För en KDS:are är det säkert möjligt men de tror ju att folk kan gå på vatten och att världen är skapad av en Gud för tvåtusen år sedan också, dinosaurierna och evolutionen är ju helt omodernt för dem, så visst..

Det enda jag kan säga är att det är fucked up. Och ni kommer aldrig kunna få bort de här elementen i samhället. Sorry, men så är det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

> Ni skulle bara veta hur många av era vänner som knarkar. Ni skulle bli så förvånade.

Jag tror verkligen att det beror på vilka sällskap man rör sig i. Många av mina vänner (och jag själv) har aldrig någonsin testat att röka en vanlig cigarett.


> Världen är på väg mot sin undergång med allt jävla krigande

"…the number of armed conflicts has declined by more than 40 percent since 1992… Over the past dozen years, the global security climate has changed in dramatic, positive, but largely unheralded ways. Civil wars, genocides and international crises have all declined sharply. International wars, now only a small minority of all conflicts, have been in steady decline for a much longer period, as have military coups and the average number of people killed per conflict per year". — Human Security Report, 2005

Henric sa...

den vältalige göteborgaren (också italienare) heter Marcus Birro och är allt som oftast väldigt sympatisk och värd att lyssna på.

Sant att droger är något som alltid kommer finnas... Precis som mutor, mord, trafikolyckor, flygplanskrasher och influensavågor... Det vi kan göra är dock att minska antalet och de negativa effekterna

Ida sa...

.."tror på nån Gud som skapade världen för tvåtusen år sedan"!

Att Gud skulle ha skapat världen för tvåtusen år sedan är helt fel. Ett nästan generande antagande! Jesus föddes för tvåtusen år sedan- men det är en helt annan grej.

Döm inte KD'are om du inte är belyst inom utspelat ämne, liksom inte KD'are ska hävda något dem inte äro klara vid.

Fantastisk blogg by the way.
Och det gör ont så ont.

Du har bestämt dej för att nå ytan. Det viktigaste steget för att kunna nå fastlanden tillslut, om målet så är vet jag inte.
Du kommer lyckas med det du har i syn. Det säger allt.

Jag är helt förstummad över dina enkla rena beskrivningar. Inget krussidull. I'll be back.

Ida