söndag, november 11

Feminism, anyone?

Jag fick en märklig fråga för några dagar sedan. I ett samtal med en av våra bostödjare framkom det att jag, som tidigare nämnt, är feminist, vilket jag inte tycker är så radikalt att "komma ut" med då det i grund och botten faktiskt handlar om jämställdhet - för alla, oavsett kön, sexuell/emotionell läggning, etniskt ursprung, ålder eller annat trams. Och så, rent historiskt, så handlar det om kvinnans ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen förstås. Men så frågade han ändå nyfiket:
"Vad är du för en SORTS feminist då?"
Och jag tänkte herregud, jag är väl en jävligt normal feminist. Eller, vad ska jag svara?
"Ja, men du vet.. är du radikalfeminist, vänsterfeminist.. du vet, det finns ju SORTER!"
Och då jag aldrig begrundat detta en enda sekund tidigare, men desto mer därefter, så har jag grunnat på saken en tid och kommit fram till att jag är Godisfeminist. En jävligt god feminist med andra ord. Just den här veckan har jag också iklätt mig epitetet "pommes-frites-feminist" bara för att jag tycker det låter coolt. Som att jag är med i någon hemlig ungdomsklubb, typ the goonies. Fast med pommes frites. Och feminism.

Vad är DU för feminist? Den här veckan? Året? Dagen? Det är bara att välja. Nu tänker jag gå ut med det här. Jag är pommes-frites-feminist på deltid och Godisfeminist på heltid. Äntligen är jag ute ur garderoben.

Bild: Min son i v.20 - inscannad äntligen!

Offtopic:
Tillräckligt många bloggare engagerar sig i den nuvarande debatten angående den könsneutrala äktenskapsbalk som är på tapeten. Jag behöver knappast statuera min åsikt i sammanhanget. Men Johanna Nylander skriver något så klockrent i sin blogg som jag måste be att få citera:

"
Jag tycker också, att om vi skall ha en äktenskapsbalk som tillåter religiösa samfund att agera myndighet (få vigselrätt), så ska de inte få välja och vraka bland vilka som får använda det religiösa samfundet som vigselförättare. Jag tycker vi ska ha vigselplikt för vigselförättare. Är man präst/pastor/iman/rabbin så klarar man att utföra största delen av sitt arbete utan att viga folk, så om man inte klarar av att viga alla, så borde det inte vara någon förlust att inte få viga någon. Myndigheter skall inte få diskriminera."

Go Johanna!

Inga kommentarer: