lördag, maj 10

"Alla barnen.."

Hamnar i bråk med en gammal kär bekant på webben. Han är omtalad sedan förr, men jag ger fan i att publicera hans initialer för det gör ingen skillnad. Samtalet kretsar kring det faktum att jag inte kommer att ta med mitt barn till McDonald's i framtiden, för att jag har gjort vissa val i mitt liv som är politiskt färgade och som även handlar om att jag inte vill ge min unge den där vidriga jävla skitmaten oavsett hur "god" den är. Han menar att jag är oschysst som mor som inte låter mitt barn göra "som alla de andra barnen" och där är det igång, då jag kontrar med att "visst, alla de andra barnen skjuter heroin - ska han inte få en kabbe också?" mest för att prove my point, att man måste inte göra saker bara för att "alla andra" gör det.

Jag berövar inte mitt barn en viktig del i utvecklingen för att jag inte kommer ta med honom till palatset av raffinerat socker, fett och amerikansk leksakskommers. Han kommer inte att sitta i psykologsamtal och bearbeta trauman för detta som vuxen. Det är inte militant att neka sitt barn föda som enbart - enbart - är dålig för honom, och att tidigt stödja snabbmatskulturen istället för att gå på lite bättre restauranger lite mer ofta, och att laga aasgood mat hemma. Jag tycker heller inte att man är en dålig förälder enbart för att man låter sina barn äta där, och jag prackar inte på någon annan mina "militanta" åsikter. Det är bara det att jag inte ser något annat argument FÖR att tillåta sina barn äta på donken, förutom det där idiotiska argumentet "men alla de andra barnen gör ju det och de tycker att det är så kul..", för det skulle i såfall gå att applicera på väldigt mycket annat som barn vill göra och då räcker det plötsligt inte som argument. Jag tror inte på att follow the leader, och ärligt talat; Jag vet inte om jag ser den där stora massan som går till donken med sina ungar som särskilt tillförlitliga ledare att följa. Hur vet jag det? Jo, för om de hade koll på vad den där maten egentligen innehöll, om de tog till sig den fakta som finns runt den och inte var så förbaskat mediablinda och litade mer på en reklam som nämner ordet "kostcirkel" än verkliga, vetenskapliga rön, så skulle de aldrig i livet ta sina små ögonstenar dit och än mindre mata dem där. Men nu är det så att massan är en bunt stressade individer som tror att Aftonbladet är en riktig nyhetstidning och som röstar upp artister som Markoolio och 50 cent på topplistorna. Människor som de skulle ha föraktat och snackat en jävla massa skit om om det inte vore för att de hade cash, skum bakgrund och släppt en trallvänlig tune om absolut ingenting, vilket är enda kravet för fame these days. Så sorry (with a little horry) om jag inte riktigt släpper allt jag har för händerna och rusar med huvudet före mellan de golden archers när jag hör argumentet "men alla andra gör ju.." - eller, som den där klyschan man fick höra i skolan uttrycker sig: "Om alla andra hoppade utför ett stup. Skulle du också hoppa?" - är jag en lämmel, eller är jag en människa? Valet görs HÄR och NU.

Var och en bestämmer förstås hur de vill göra med sina barn och jag skulle aldrig mästra en annan förälder i deras ledarskap. Det är småsint och kontraproduktivt och leder ingenstans än till konflikt att försöka tvinga på någon annan sina moraliska principer. Och jag är inte perfekt någonstans. Jag gör inte perfekta miljöval alltid. Jag äter skräpmat emellanåt, även om jag undviker just hamburgerkedjor. Min poäng är inte att jag är en politisk och moraliskt perfekt, korrekt förälder som enbart skall klä min unge i ekologisk bomull (även om jag gärna vill) och bara låta honom leka med pinnar och kottar (för det vill jag verkligen inte). Vad jag menar är, att om jag inte håller fast vid den etik och moral jag faktiskt har, och försöker att vidarebefordra bra värderingar och ett visst tänkande till mitt barn, så är jag, i mina egna ögon, inte en bra förälder. Det handlar inte bara om maten, utan hela det sociala konceptet McDonald's som deras reklammakare så intensivt försöker skapa. Med sina slogans, sin plastiga, sterila mat och hur de utformar restaurangerna, och med det ena säljknepet efter det andra så uppenbart skapat enbart för att sälja på mig och mitt lättlockade barn en jävla massa kvalitetsusel, undermålig föda så vinner de noll poäng hos mig. Men att tänka som jag gör, är enligt honom att vara militant, och sedan framkommer det också att jag har en massa jobbiga åsikter om allting, att han upplever att jag ibland bara har åsikter för att "ha dem" och att han finner det uttröttande.

Men vafan, känner du så så är det väl ingen jävel som tvingar dig att umgås med mig? Om jag nu är så militant och om du har sådana problem med att jag väljer etiskt i mitt vardagsliv, att jag valt bort kött för att jag tänker globalt och solidariskt och för att jag gör små val i min vardag som jag tycker gör skillnad både för mitt samvete och för miljön och människorna omkring mig - hur det kan vara ett problem fattar jag inte, men visst - varför bekymra sig om mig? Jag ÄR sådan. Det är liksom en del av mig att ha åsikter om saker. Man behöver inte gilla det men jag är starkt emot orättvisor, rasism, nazism, (kalla mig gärna militant men hela den här grejen med etnisk rensning provocerar mig. Jag har ingen aning om varför) alla former av förtryck, jag är emot diktaturer, djurplågeri, kärnkraft och nä, jag betalar inte överpris för mat jag inte ens skulle mata min egen jävla katt med, och lär min unge att det är en konstart att få en leksak varje gång den ska äta bara för att "dom andra" gör det! Ska jag bara sitta här och resignera och skita i allting då? Jag är alltså en dålig mor för att min unge inte får träffa Ronald McDonald?

Det är ju skönt att människor passar på att berätta vad de egentligen tycker om en när man angriper en svag punkt hos dem. De går runt där och håller inne med sina åsikter och sitt tyckande. Att de själva svänger sig med rasistiska uttryck, tillexempel, och skämtar bort det, för vadå, neger är ju inte ett så farligt ord och vadå, svartskalle, så heter det väl liksom, det är ju inte nedsättande, de kallar ju varandra för neger, gör de inte? Klart det heter negerboll och vafan slappna av, det är bara ett ord! Visst, det är bara ett ord. Jag har några andra fräscha ord till dig som kanske kan falla dig i smaken: HYCKLARE, skenheliga jävel, smygrasist, fegis, dubbelmoralist.. Så länge det är OK för dig att kritisera mig för den mat jag väljer att ge mitt barn av omtanke och god moral, så är det väl desto mer OK för mig att kalla dig smygrasist, eller? För, är det inte det man är när man pratar om ett specifikt grannskap och hur man inte vill bo där för att det är "så jävla mycket turkar och negrer som bor där"? Eller, är jag trångsynt nu? Är jag militant nu igen för att jag inte tycker att det är riktigt hundra att placera människor som aldrig gjort dig någonting, i ett jävla fack? Tror du att de bad om segregation, inbördeskrig, fattigdom och svält i sina hemländer? Tror du att de satt där i sina rika städer, smorde sina händer och sa till varann att "Nu jävlar lämnar vi vårt hemland och vår kultur för Sverige, så vi kan leva på deras enorma socialbidragsnorm (ca 3000 kr / månaden) och verkligen snuva dem på pengar? Vi lämnar hus och hem och våra utbildningar som inte kommer betyda ett skvatt i det europeiska landet för ett städjobb, för att få höra varje dag att vi ska 'dra dit vi kom ifrån', för att vi ska bli diskriminerade på krogen, i arbetslivet och i sociala sammanhang och bo i en betongförort med tusentals andra kulturer inpå knuten? I ett land där brott mot oss handläggs sist av alla i prioriteringen och där folk hånar oss för att vi bryter på det språk vi nyss lärt oss för att passa in?" JAVISST SERRU! Det är ju FETT logiskt!

Nu när jag tänker efter så tror jag att Ronald Mc Donald kan bli en rätt skön förebild ändå. Jag väljer hellre en ecstasypåtänd clown med dåliga matvanor och epilepsiframkallande klädsel än någon vikinghärstammande grinpelle som springer omkring och är rasse utan att ens stå för det ordentligt. (Och what's the deal med att folk är stolta över att härstamma från Vikingarna by the way? och då menar inte jag dansbandsversionen utan de där plundrande, våldsamma, imbecilla jävla våldtäktsmännen till hedningar som åkte runt och brände ner byar och våldförde sig på allt de såg? Samtidigt som ett helt crew med Conan - Barbaren - killar härskade och lekte primater med fördelar i nordländerna så satt det liksom kvantfysiker i asien och uppskattade storleken på universum.. men ni tycker att det är något att skryta med att vi var storväxta och kunde karva spikklubbor och var duktiga på att supa och knulla? Verkligen.. intressant åsikt!)

En cheeseburgare, någon?


Kvinnan med de överdrivna åsikterna, ni vet, hon som har en massa åsikter bara för att hon inte har något annat att komma med, signar ut nu.

2 kommentarer:

Fanny sa...

Amen. Vägra vara ett får!

Zaphod sa...

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO LOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
FET-LOL!