torsdag, mars 5

Vlog + MSN / Facebookraggare

Och medan jag ändå var inne på det spåret så vill jag faktiskt meddela en sak.
Facebook är ett nätverks-verktyg. Man letar upp folk man känner och som man känt och samlar dem och frågar dem vad de gör nu för tiden utan att behöva ringa. Det är supersmart. Man lär också känna sina vänners vänner via applikationer och rapporter och kan luta sig tillbaka i snokandet utan att behöva engagera sig nämnvärt. Men en sak retar jag mig på och det är de människorna som inte fattat det här, utan tror att Facebook är nya spraydate.

Häromdagen fick jag en av alla dessa märkliga vänskapsförfrågningar. Jag kände inte igen snubben och vi hade inga gemensamma vänner. Han kände ingen jag kände och vi hade inte ens samma nätverk. Jag skickade ett mail till honom och frågade försiktigt "Förlåt om jag är glömsk, men jag känner inte igen dig? Har vi träffats? Om vi har det ber jag om ursäkt, jag har ju lite dåligt minne". Han svarar kortfattat tillbaka någon dag senare:
"Hej, nej, vi har inte träffats, vi känner inte varandra". Punkt. Inget mer. Inget "men jag skulle vilja lära känna dig" Inget "Men jag är en kille som.." INGET! Bara det!
Till svar skrev jag "Förlåt, men varför skickade du en vänskapsförfrågan?" (Han hade dessutom sökt efter mig via "söka efter vänner"-verktyget, så alltså kände han till mitt namn och sökte efter mig. Han ville ju alltså nånting.) och fortsatte med "Förlåt, men jag vill ju veta vem jag har på min vänlista, jag menar, om jag ska vara vän med nån vill jag ju att vi ska ha pratat iallafall? :)" (observera den glada smileyn!) till svar får jag ett kortfattat:
"Ja men förlåt då".

MEN VAFAN! Vad är det där för ett svar? Ska jag vara tankeläsare? Det är som om någon kommer fram till en och ställer sig bredvid utan att ens försöka skaka hand och står där som om vi känner varandra. När man försiktigt undrar vem personen är blir han STÖTT över att man frågar. VADÅ förlåt? Kan du inte svara på frågan istället? Varför ville du bli kompis med mig? Letar du medvetet upp folk som heter Loo och blir kompis med dem? Tyckte du att jag var snygg eller hade du läst något jag skrivit? Hur ska jag kunna veta? Jag ställde dig en jävla fråga, dickwad! "Ja men förlåt då" är inget svar!

På det hela taget är jag allergisk mot folk som skickar vänskapsförfrågningar utan att ens ha pratat med mig. Det händer ofta, på alla communities och är lika fräckt som att gå fram till en främmande människa och ta för sig i den personens chipspåse. Jag är också allergisk mot folk (läs: killar) på nätet som skriver "Hej tjejen vad sexig du är kan jag få din MSN? Puss!". För det första: Här pussas inget! Jag känner inte dig, jag pussas inte med vem som helst. För det andra; Let me get this straight. Du vill ha min MSN. För att du tycker att jag är sexig? Vad ska vi prata om då? jag känner inte ens dig! Det är samma sak som att gå fram till en främmande person på stan och säga "Fan vad snygg du är, kan jag få ditt telefonnummer?" och inte ens försöka starta en konversation.

Många tycker ofta att internet inte är samma sak som IRL, och att man inte ska ta "saker på så stort allvar" på vad folk säger till en på webben. De har tydligen otrevliga, kåta alter egon på nätet och i verkligheten är de riktiga helyllemänniskor. Om man tar illa upp av deras beteende får man höra "amen vadå, lever du ditt liv på nätet eller? Ta inte allt så seriöst". Jag är likadan på nätet och IRL och jag säger ingenting på nätet som jag inte kan stå för IRL. Och jag behöver inte ha ett otrevligt alter ego i kontrast till min "vanliga" personlighet, så jag fattar naturligtvis inte dealen. Jag ser det som att de här människorna försöker skapa en jävla ursäkt till att få bete sig som idioter genom att håna oss som tar internetkonversationer seriöst. I vilket fall som helst så nobbar jag alla som bara vill ha min MSN utan att ens försöka peka på vad och om vi har något gemensamt eller inte ens kan komma på en bättre motivering än att jag är sexig. För om man inte ens i initialskede kan lägga ner lite tid på att göra reklam för sig själv och komma med något intressant, så är man nog inte så jävla mer intressant på MSN heller.

Och som svar på en av mina kommentarer på föregående videoblogg, så kommer här Feminism For Dummies. Min värld, mina argument.


Inga kommentarer: