lördag, september 15

Den hemliga världen

Okej, så jag klev in i den hittills outforskade djungeln häromdagen. Den Andra Sidan, De barnägande Kvinnornas Klubb, Den Hemliga Platsen, The Unexplored, Secret Kingdom. Jag morskade upp mig och tog mod till mig och klev in till en helt ny värld. Jag pratar förstås om Babyland. Barnvagn skulle inhandlas och en gratis babybox införskaffas. Barnvagnsdjungeln är enorm. Jag menar enorm. Vi snackar 360-graders svängbara hjul, 2-wheel drive, terrängdäck, nedfällbara sitsar, lättviktschassin, nedfällbara och svängbara handtag, view-changing korg, regnskydd, våtsäkra material, beställningsbara, matchande klädslar - jag kan hålla på en hel blogg om det här, men jag tror ni fattar prylen när jag säger att det är en hel värld därute av märkliga fordon utan motorer som måste tas i aktning när det handlar om åksäkerhet och komfort för min magväxande prins.

Nu är det ju så här, att jag är mer av en tekniker än en sytant - faktum är att min kurator på MVC oroar sig för hur det ska gå för mig och barnet när jag erkänt att jag är helt syhandikappad, jag kan inte sy i en jävla knapp. Min syslöjdslärarinna, Inga Sandell - vi kallade henne för "Inga sandaler idag" - avskydde mig fram tills dess att jag i nionde klass gjorde ett specialarbete som guidade hela klassen i klädkonstens historia. Men märk väl att jag fram tills idag aldrig lyckats sy i en knapp. Jag är syhandikappad, så skjut mig. Men när det kommer till chassibyggnad, terränghjul, ihopfällbara mekanismer och våtsäkra, impregnerade material så är jag Game. Jag förstår snabbt varje liten kedja i sammanhanget och tänker i säkerhetstermer kontra utrymme och förvaringsmöjligheter, naturligtvis i god hand med design och användarvänlighet. Inget av detta förstår sig kuratorn på och jag vågar säga att det nog inte är en sådan big deal att jag inte är en sybehörsmoder när jag faktiskt skulle kunna plocka isär den där vagnen i molekyler och sätta ihop den igen, förstå mekanismerna och dessutom förklara hur jag gjorde det, för någon annan. I dagens tidsålder är det inte en katastrof att jag som blivande mor inte förstår skillnaden mellan raksöm och zickzack. Värre mödrar har sett dagens ljus, vill jag påstå.

Hur som helst, där stod jag och H och betraktade denna djungel av UFON som radats upp i centrum av Babyland. Jag rusade snabbt på uppgiften och provkörde en del fräsiga åk, medan H stod intill med en typisk "Jag ska bli pappa och jag vet inte riktigt om jag tycker det här ser säkert nog ut"-min och tog bilder med mobilen på alla jag hojtade till lite extra över. Han har blivit en Beskyddande Pappa redan nu, ve den mygga eller insekt som ens skulle våga sätta sina små fladder i närheten av min mage, då kan ni föreställa er hur han är mot människor. Det är varghanen vi snackar om här: "Morr..morr...okej, nu har du tre sekunder på dig att avvika innan du blir strimlor". Hur som helst så grabbade jag tag i en barnvagnsspecialist och ställde en hel rad komplicerade frågor till henne som hon knappt kunde besvara. Detta i verklig mening eftersom den stackars polska kvinnan inte riktigt behärskade språket, och verkligen inte den tekniska basårsdelen som jag lagt mig till med i sammanhanget. Hon försökte så gott hon kunde att förklara både den ena och den andra frågan, och jag var ingen enkel kund heller, så stackaren fick springa gatlopp mellan hyllplanen.

Till slut, efter mycket diskuterande kring beställning av tyger och matchande rosa-camouflagemönster kontra säkerhetsföreskrifter, så nöjde vi oss med en Emmaljunga City Cross 360. 360 antyder att det finns trehundrasextiograders-svängbara hjul fram, vilket möjliggör att kunna vända vagnen på en femöring, och det skonar ryggen då man inte behöver LYFTA den så fort man måste tvärsvänga. Enbart en liten, subtil lutning åt ena eller andra hållet, en lätt tryck med handen och han tar kurvor som en Mustang Fastback -68. Jag har specialbeställt allting i blekrosa camouflagemönster, och enbart skötväskan, som ser ut som ett skimrande litet UFO, är uppskattad till en halv månadslön. Nu kommer H's ingifta släkting att gå i taket, hon som vägrar klä sin son i rosa eftersom hon är "övertygad om att han kommer att bli bög i såna fall". Blekrosa! På en pojke! Det tyckte barnvagnstjejen också. Men nu är det som så att jag inte är för könsspecificism och jag tycker att det är löjligt att koppla färger till könstillhörighet.

Så, hela paketet med åkpåse, filtar, täcken och vagn kommer i December som ett brev på posten. Jag är nöjd. Och mitt svettiga barnvagnsinköp medförde både nya kunskaper och nytt liv. Yes! Jag klarade barnvagnsetappen! Jag kom ut från Babyland - levande!

För övrigt så har jag torskat totalt på Björn Rosenströms "En vanlig jävla muffins", den är lysande.

1 kommentar:

S sa...

Haha! Lite spamvarning att jag skriver en gång till på så kort tid, men det var så roligt att träffa en annan som gillar "Muffins" av Björn Rosenström, jag älskar också den. "Och tror ni jag blev förbannad? Ja det blev jag! Men då HAR ni ju muffins skrek jag!"