tisdag, september 23

Kuben


Idag var jag och alex på förskolan Kuben och kollade läget.Vi blev runtvisade av en trevlig fröken som redogjorde för montessoripedagogikens grunder och hur de hade det. Det verkade vara en trevlig förskola, men jag fick inte den där "hemma"-magkänslan som man SKA få när det är RÄTT. Sen var det en annan sak. Jag kan inte låta bli att störa mig. Jag vet att jag är en petig pedantspråkmesserschmidt ibland, jag retar mig på små detaljer och så även här.
De hade satt upp en affisch vid ingången med bilder på när barnen var på utflykt. Där stod, med stora bokstäver:

"Utflykt med avdelning blåbär! Vi tittade på GAMMLA hus!"

Ååh, jag bara kände en sån där jävla irritationsrysning längs ryggraden. Ni minns vad jag skrev om lärare och språklighet? Är det för mycket begärt att ens förskolefröken ska kunna stava till "gamla"? Är det jag som är petig? För det var fröknarna som gjort affischen, skrivit med tjusig handstil och allt, inte barnen.
Sen kom nästa irritation. Fröken berättade om hur personalomsättningen varit under de senaste åren, och så förklarar hon:

"Ja, och det här hände ju när vi BÖT grupp, och.."

Böt?
BÖT?!

WTF!?

DET HETER BYTTE! BYTA, BYTTE, BYTT!
Och "böt" är en av de fulaste böjningar som finns också i min bok.

Ja, det var trevligt men jag saknade den där "magkänslan" som jag vill känna när jag kommer rätt. Och helt ärligt så verkade personalen lite.. jag vet inte. Märklig. En kvinna såg ut som om hon var ett troll med jättemycket grått, långt hår som spretade överallt som om hon saknade borste. En annan tant verkade lite grå och purken. Lokalerna var inte superfräscha men helt okej. Det är bara det att "helt okej" inte riktigt duger.
Ett plus är att barnen verkade leka väldigt lugnt och de verkade fokuserade på det de sysslade med, tog egna initiativ och verkade på det hela taget behandla varandra bra. Men magkänslan säger ändå inte riktigt "Ja". Jag ska naturligtvis kika på en hel hög innan vi bestämmer oss, jag och alex.
Och jag kan inte sluta reta mig på det där med "böt" och "gammla". Sorry, men det kan jag inte.

Bild: Fotosession med mig själv, enjoy.

9 kommentarer:

Karin Skalman sa...

Haha, mkt obildad folk inom förskolan tyvärr. :P

Zaphod sa...

Du har helt rätt, förskolelärare skall fan i mig kunna stava rätt och böja verb korrekt!

Nina sa...

Dan, det är HELT rätt att irritera sig på sådana där saker! GAMMLA och BÖT, fyfan och hans moster. Skall man redan från början vilseleda ungarna i rättstavning och böjning av ord är det ju ingen idé med något alls. det fick mig att tänka på hur jävla förbannad jag blev när mcdonalds hade skyltar där det stod "fira ditt kalas här!" uppsatta i butiken med hänvisning till den där jävla sjuka clownen och barnkalasen man kan ha där. man FIRAR sin FÖDELSEDAG MED ett KALAS. man firar inte KALASET! herregud, jag höll på att gå upp i lågor. & nu blev jag arg igen! ytterligare en anledning till att bojkotta mc, särdeles med sin unge i åtanke! ut med mcdonalds och ut med felstavande och felböjande förskolor. UT!

DE SKALL VETA HUT!

Fade sa...

Totalt och helt korrekt resonerat av dig. Jag höll på att dö när ST sa löft första gången. Vad är det, tänkte jag. Lyfte var det tydligen.

Loo sa...

karin, zaphod, fade och nina: Tack! Underbart att höra att det alltså inte bara är JAG som tycker att det är en negativ faktor i mitt förskoleletande. Jag tänkte att det var JAG som var petig och försökte bortse från det. Alltså är det inte så! Puh!

DK sa...

Men låt säga att förskolläraren har invandrarbakgrund och talar lite knackig svenska (för som jag förstår det SA hon "böt"?)? Hur tänker du då?

Gil sa...

Om du går och kollar vilka idioter som läser till lärare på högskolorna så kommer du förstå.

Mina personliga erfarenheter pekar på folk som suger på precis allt från natur- till samhällsvetenskap och allt där i mellan. Så då blir de lärare på för- eller grundskolan. Intagningskraven är ett skämt, samma med förkunskapskraven.

Värst är mupparna som är totalt outbildade, typ ALU-jobbare och annat löst folk som staten bara har föst in i sin enorma offentliga sektor.

Bra lärare hittar man först på gymnasiet tyvärr. För där har man duktiga personer som börjat som lärare i brist på arbete inom deras egentligen bransch.

Men det är klart.. Finns väl bra lärare fortfarande, typ 1 på 5.

När jag jobbade som lärare så lärde jag mig otroligt mycket om lärarna på grunskolenivån. Lite insider info: Vissa kan inte ett enda ord på engelska, andra kan inte ens skriva 2/5 i decimalform för att inte säga det rakt ut, att de inte kunde lösa matteuppgifterna i böckerna som dera elever hade. Vissa kunde knappt göra sig förstådda på svenska, inte ens muntligt. Och så vidare..

Och det var på en "bra" och "fin" innerstanskola som låg på Östermalm.

Så lycka till med att hitta en bra skola, you're gonna need it.

En fråga bara, varför ligger du på golvet?

Loo sa...

Gil > Jag ligger inte på golvet, jag ligger med huvudet och armen på ett bord! Tack för de uppmuntrande orden! haha

DK > Det var en helsvensk tant som i övrigt talade ytterst obruten svenska som använde ordet "böt". Enligt egen erfarenhet så är det etniska svenskar som ofta använder just den böjningen. Ö-ljudet är inte så vanligt i tex mellanöstern vad jag förstår.

s sa...

Hej, åh jag förstår dig precis! Lärare kan inte stava! Förlåt hela yrkesgruppen men det är sant! Min dotter går i mellanstadiet nu och under dessa fem år i skolan har vi fått hem diverse stavfel men främst är det kommateringsfel. Och dessa människor ska lära våra barn att stava. Eländigt! I läseboken för ettan och tvåan står det dessutom så här; lille-bror, last-bil, mor-mor och så vidare. Man tar sig för pannan...